Zes aanhoudingen in hennepzaak

Drachten – De politie heeft vanochtend, op dinsdag 13 maart 2018, zes inwoners uit Drachten aangehouden in een henneponderzoek.

Vier mannen van 28, 29, 33 en 51 jaar en een 41-jarige vrouw werden aangehouden op verdenking van het kweken en handelen in hennep. Daarnaast werd ook een 51-jarige vrouw aangehouden omdat zij zich schuldig maakte aan wederspannigheid en geweld tegen een politieagente. In Drachten, Drachtstercompagnie, Lelystad en Zwartsluis werden dinsdagochtend woningen en bedrijfsloodsen doorzocht.

Anonieme tips
Bij de politie kwamen diverse anonieme tips binnen dat een 33-jarige inwoner van Drachten hennep zou kweken. Dat zou de man niet alleen op zijn woonadres doen, maar ook op andere locaties. Reden genoeg om een onderzoek te starten.

Samenwerken
Tijdens het politieonderzoek kregen rechercheurs zicht op een aantal locaties in Drachten waar mogelijk hennep werd gekweekt. Op deze locaties werd niet alleen de 33-jarige Drachtster gezien. Ook een 28-jarige plaatsgenoot kwam bij het onderzoeksteam in beeld. Hij werkte mogelijk samen met de 33-jarige. Beide mannen werden ook buiten Drachten gezien.

Leegstand café
Tijdens het onderzoek zagen rechercheurs dat de beide verdachten met enige regelmaat bij een leegstaand café in Ulrum kwamen. Het sterke vermoeden bestond dat in het pand een hennepkwekerij zat. Op 13 februari 2018 deed de politie een inval. In een goed verstopte ruimte, bereikbaar via een luik onder de bar, werd een hennepkwekerij gevonden met 250 planten.

Doorzoekingen
Ondanks de ontmanteling van de hennepkwekerij in Ulrum kwamen beide verdachten steeds weer in beeld bij het onderzoeksteam. In het onderzoek kwamen vervolgens ook twee andere inwoners uit Drachten (29 en 51 jaar) naar voren. Dinsdagochtend deed het onderzoeksteam doorzoekingen in de woningen van de aangehouden verdachten, twee opslag en/ of garageboxen en een bedrijfspand in Drachten. Tevens vonden er invallen plaats in een bedrijfspand in Lelystad, een woning in Zwartsluis en een woning in Drachtstercompagnie.

Het onderzoeksteam trof tijdens de actie in het bedrijfspand in Drachten een growshop aan en daar werden goederen aangetroffen voor het kweken van hennep. In een schuur bij een woning in Drachtstercompagnie werd een kwekerij met 32 planten aangetroffen. In Drachten werd in een woning een kwekerij met 160 planten aangetroffen en in een andere woning in Drachten een kwekerij met 40 planten. In de woning in Zwartsluis werd een kwekerij aangehouden met 20 planten. In de twee opslag en/ of garageboxen werden goederen aangetroffen voor het kweken van hennep. In Lelystad werd niets aangetroffen en daar werd niemand aangehouden.

Vuurwapens
Tijdens de doorzoeking in de woning van de aangehouden 28-jarige verdachte uit Drachten werd een machinepistool aangetroffen. Het onderzoeksteam trof ook twee vuurwapens aan in een opslag en/ of garagebox van de 33-jarige aangehouden verdachte uit Drachten en een vierde vuurwapen werd in de woning van de 51-jarige aangehouden verdachte aangetroffen. De vuurwapens zijn in beslag genomen.

De aangetroffen handgranaat bleek een oefenhandgranaat te zijn. Deze bleek ongevaarlijk te zijn voor de omgeving.

Afpakken
Alle aangetroffen goederen en hennepplanten werden in beslag genomen en alles zal worden vernietigd. In het kader van het afpakken crimineel verkregen vermogen werd tot nu toe beslag gelegd op zo’n tachtigduizendeuro in contanten, een personenauto, drie bestelauto’s en een motor.

Lokaal nieuws

Politiecontroles

Drachten - De politie heeft woensdagmiddag snelheidscontroles gehouden in Drachten en Bakkenveen. Op de Waldwei zijn vier bekeuringen uitgeschreven voor snelheidsovertreding van 36 km/u, 37 km/u (2x) en 42 km/u. Bij controle in Bakkeveen werden twee bestuurders bekeurd. Hier werden snelheden gehaald van 86 km/u en 106 km/u waar slechts 60 is toegestaan.

Lees verder...
Auto met aanhanger van de A7

Beesterzwaag- Dinsdagmiddag kregen de hulpdiensten een melding van een ongeval op de A7. Een auto met aanhanger was van de weg geraakt. Niemand is gewond geraakt. Rijkswaterstaat heeft de situatie beveiligd. Een berger is ter plaatse gekomen om de aanhanger af te voeren, de auto kon verder. Waardoor de bestuurder van de weg raakte is niet bekend.

Lees verder...
Kettingzaag melding blijkt te gaan om bladblazer

Drachten - Bij de politie kwamen verschillende meldingen binnen over een man die met een draaiende kettingzaag naar kinderen zou zijn gelopen. De kinderen waren in een speeltuin aan het spelen toen ze de man met "draaiende kettingzaag" zagen lopen. Hierop zijn de kinderen naar huis gerend waar ze hun ouders hebben ingelicht. Verschillende ouders zijn op zoek gegaan naar de man, maar hij werd niet gevonden. De afgelopen tijd zijn er meerdere meldingen geweest meldt de wijkagent. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het niet om een kettingzaag maar om een bladblazer. De man zou een tuin ermee schoonmaken.

Lees verder...
Brand in leegstaande loods

Drachten - Donderdagochtend heeft er brand gewoed bij de Gemeente Smallingerland aan de Tussendiepen. De brand woedde in een loods die leeg stond. De brand was ontstaan in het dak. De brandweer was snel ter plaatse waardoor erger voorkomen werd. Vanwege mogelijk asbest gevaar heeft de politie een groot deel afgezet. Waardoor de brand was ontstaan is niet bekend.

Lees verder...
Twee gewonden bij eenzijdig ongeval A7

Drachten - Donderdagmiddag heeft er rond 15:35 een ongeval plaatsgevonden op de A7 ter hoogte van Terwispel. Hierbij zijn twee personen gewond geraakt. Hulpdiensten rukte massaal uit, waaronder de traumahelikopter. De twee slachtoffers zijn na behandeling overgebracht naar het UMCG in Groningen. Over de aard van de verwondingen is niets bekend. Politie doet onderzoek naar het ongeval. Door het ongeval ontstond er een behoorlijke file in de richting van Heerenveen.

Lees verder...
Bekijk al het
lokale nieuws
Tips banner

Landelijk nieuws

Zeer grote brand bij belastingkatoor

Leeuwarden - vrijdagochtend is er brand uitgebroken in het oude belastingkantoor aan de Tesselschadestraat. Het gaat om een zeer grote brand. Volgens de brandweer zitten of zaten er mogelijk krakers in het pand. Over de oorzaak en eventuele gewonden is nog niets bekend.

Lees verder...
PvdA-raadslid was eigenaar van gesloten ‘drugscafé’ in Maassluis

Op maandagavond 18 juni werd er in café De Kroon aan de Haven in Maassluis een grote hoeveelheid harddrugs aangetroffen. Het café blijkt tot 1 april mede-eigendom van PvdA-raadslid Zeki Celikkaya te zijn geweest. De PvdA'er zegt echter niets met de vondst van harddrugs en de ontbrekende exploitatievergunning te maken te hebben. Het café werd op woensdag 20 juni bestuurlijk gestolen. Voor Zeki Celikkaya, die tot 1 april mede-eigenaar was van De Kroon, is dat een verrassing. ,,Ik weet niet meer dan wat ik in het nieuws heb gehoord en gelezen, ik ben ook enorm verbaasd’’, vertelt hij aan het AD. De PVDA'er is sinds eind maar raadslid in de gemeente Maassluis. ,,Ik heb op 1 april alles overgedragen aan de nieuwe eigenaar. De persoon die de zaak nu runt, ken ik niet. Toen ik nog verantwoordelijk was voor De Kroon waren er geen harddrugs aanwezig en was de vergunning in orde.’’, zo vertelt hij tegen het AD. Volgens de voorman van de PVDA is het geen verder geen issue voor Celikkaya. Hij verklaart dat zijn fractiegenoot niets met de drugs te maken had. ,,Het is wat ons betreft geen issue. Hij heeft De Kroon op 1 april overgedragen. Op 18 juni is er iets ontdekt, daar kan ik verder niks mee. Het was wat anders geweest als die controle in maart of april had plaatsgevonden.’’, zo laat hij weten aan het AD. Café De Kroon blijft een langere tijd gesloten. Burgemeester Haan bepaalt verder het lot van het café.

Lees verder...
Rollerbank controle goed bezocht

Lelystad - Donderdagavond vond de rollenbank controle plaats tussen 19:00 en 20:00 waar men hun tweewieler kon laten testen zonder een bekeuring te ontvangen. Meer dan 20 bestuurders lieten hun brom of snorfiets controleren. Bij de controle kregen vijf bestuurders het advies om hun bromfiets af te laten voeren om een bekeuring en/of WOK melding in de toekomst te voorkomen. De politie spreekt van een groot succes.

Lees verder...
Gewonden bij aanrijding tussen personenauto's

Lelystad - Donderdagmiddag heeft rond 16:00 er op de kruising Larserringweg met de Zeebiesweg een ongeval plaatsgevonden tussen twee personenauto's. Hulpdiensten waren massaal gealarmeerd, maar een gealarmeerde traumahelikopter werd al tussentijds geannuleerd. Twee personen zijn gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. Een berger is ter plaatse gekomen om de auto's af te voeren.

Lees verder...
Bosbrand blijkt afvalbrandje

Lieren - De brandweer rukte donderdagmiddag uit voor een bosbrand aan de Wittekruisweg in Lieren. Met vier voertuigen rukte de brandweer uit naar de brand, toen het eerste blusvoertuig ter plaatse was bleek er geen bosbrand te zijn maar een afvalbrandje zorgde voor de enige rookontwikkeling. Het eerste blusvoertuig gaf dan ook al snel het sein brandmeester, waarop de overige voertuigen retour konden

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws